Menu Sluiten

Mercedes-AMG CLE 53 4MATIC+ Cabriolet

Met de nieuwe CLE 53 4MATIC+ Cabriolet biedt Mercedes-AMG nu naast de SL Roadster een tweede sportief model voor open air-plezier aan. Met zijn uitgebreide standaarduitrusting, ruime interieur en comfortfuncties zoals AIRCAP® of AIRSCARF® is de vierzitter volledig geschikt om het hele jaar door mee te rijden. De 3,0 liter zescilinder lijnmotor met dubbele turbo heeft een vermogen van 449 pk dankzij de uitlaatgasturbo en extra elektrische compressor. De motor heeft een maximumkoppel van 560 Nm (600 Nm in overboost gedurende maximaal 10 seconden). De geïntegreerde startdynamo levert kortstondig een extra boostvermogen van 23 pk en een koppel van 205 Nm. Hij voedt ook het 48V-boordsysteem. Andere technische kenmerken van het nieuwe model zijn de AMG SPEEDSHIFT TCT 9G-transmissie, de volledig variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+ en de actieve achterasbesturing.

Zescilinder lijnmotor

De nieuwe CLE 53 4MATIC+ maakt gebruik van een sterk verbeterde versie van de beproefde 3,0 liter M 256 zes-in-lijn turbomotor. Deze versie van de krachtige motor, die nu M 256M heet, maakt vooral indruk met geoptimaliseerde verbrandingskamers met nieuw ontworpen in- en uitlaatkanalen, nieuwe zuigerveren, geoptimaliseerde inspuiting en nieuwe uitlaatgasturbo. Dit resulteert in een hoger koppel van 560 Nm in continu bedrijf en 600 Nm in de overboost-modus gedurende maximaal 10 seconden.

Belangrijker dan het absolute koppel is echter de verbeterde koppelopbouw en de verbeterde respons van de motor. Dit wordt mogelijk gemaakt door de eveneens verbeterde extra elektrische compressor. Hij kan nu over een langere periode bijna continu worden ingezet. Bestuurders merken dit vooral in het middelste toerenbereik. Daardoor kon de uitlaatgasturbo groter worden uitgevoerd voor hogere piekprestaties.

Open-air plezier

Het hoge dagelijks comfort voor open air-plezier het hele jaar door wordt gewaarborgd door onder andere het elektrische windscherm AIRCAP® en de hoofdruimteverwarming AIRSCARF®. Beide systemen werden doorontwikkeld en zijn standaard. Ze maken open rijden bij lage buitentemperaturen nog comfortabeler.

AIRCAP® bestaat uit twee elementen. De windlamel op de voorruit leidt de luchtstroom over de hoofden van de inzittenden heen. Hij klapt uit met een druk op de knop en zorgt er samen met het automatische windscherm achter de achterste hoofdsteunen voor dat turbulentie nog efficiënter wordt gereduceerd. AIRSCARF® omhult de nek en schouders van de voorste inzittenden met nog warmere lucht dan in voorgaande modellen – zelfs bij ongunstige windomstandigheden.

De standaard akoestische stoffen kap draagt er eveneens toe bij dat men het hele jaar door met de CLE 53 4MATIC+ Cabriolet kan rijden. De kap is leverbaar in zwart, rood of grijs. De meerlaagse structuur met uitgebreide isolatie zorgt voor een uitstekende bescherming tegen de elementen in alle seizoenen. Het vermindert ook wind- en rijgeluiden. De kap opent en sluit binnen 20 seconden tot een snelheid van 60 km/h. Voor het eerst is de kap volledig elektrisch bediend, waardoor dit proces nog stiller verloopt dan voorheen. De standaard volledig elektrische rollo scheidt de opgevouwen kap automatisch van de rest van de bagageruimte.

Met zijn inhoud van 385 liter (295 liter bij geopende kap) is de bagageruimte uitstekend geschikt voor dagelijks gebruik. Indien nodig kan de bagageruimte worden uitgebreid door de achterbankleuning neer te klappen. De in een verhouding van 60:40 gedeelde achterbankleuning kan gemakkelijk vanuit de bagageruimte worden neergeklapt.

De gerichte versteviging van de carrosserie geeft de vierzitter een hoge mate van structurele veiligheid, zelfs zonder een stabiliserend vast dak. Er is ook een systeem voor bescherming bij het over de kop slaan aanwezig, dat in combinatie met de stevige A-stijlen voor een overlevingsruimte creëert. Daarnaast bieden de veiligheidssystemen de best mogelijke bescherming bij een ongeval. Daartoe behoren met name de standaard elf airbags. Nieuw zijn de middenairbag tussen de inzittenden op de eerste zitrij en hoofdairbags voor de achterpassagiers. Eveneens standaard is het PRE-SAFE®-systeem, dat zowel de inzittenden als het voertuig zelf voorbereidt op een dreigende botsing.